Ongelmassa kuin ongelmassa ennaltaehkäiseminen olisi optimaalinen tapa hoitaa ongelmaa. Vaikka se ei ole aina mahdollista, niin olen pohtinut, millaista on ennaltaehkäisevä työ parisuhteessa.
Avioliitossa pointti on pysyä yhdessä ja vieläpä mielellään niin, että molemmat puolisot ovat onnellisia ja hyvinvoivia. Periaatteessa tämä kuulostaa simppeliltä, mutta elämä on opettanut, että hetkittäin se on kaikkea muuta ja joskus se tuntuu lähes ylivoimaiselta. Ihan blogin alkuajoilla pohdin sitä, miksi ylipäätään pitää blogia avioliiton hoitamisesta. Haluan palata tähän teemaan vuosien jälkeen.
Faktatieto avioliitosta ja vertaistuki ovat minulle kaksi avainsanaa avioliiton ongelmien ennaltaehkäisyssä ja viimeistään niiden käsittelyssä. Olen ajatellut, että saisipa jokainen aviopari matkaansa heti avioliiton ensi metreillä muutaman hyvä avioliittokirjan ja vierelleen kulkemaan tukiparin. Kun tietää etukäteen vähän, millaisia kivikkoja tyypillisesti avioliitossa on ja voi niistä puhua, paitsi puolisonsa, myös jonkun samoja asioita kokeneen kanssa, niin se jo helpottaa kummasti. Vaikka on monta tilannetta, jotka jokaisen pariskunnan täytyy elää oman kantapään kautta, niin se huojentaa, että tietää, että muillakin on ollut tällaisia tilanteita ja muutkin ovat tästä selvinneet. Parhaimmillaan tieto ja vertaistuki auttavat sivuuttamaan jonkun kivikon siihen edes pahasti kompastumatta.
Ääneen sanottuna ja toiselle jaettuna melkeinpä murhe kuin murhe kevenee. Siksi vertaistuki on niin tärkeää ennaltaehkäisevää työtä. Yhdessä pohdiskeltuna loputtoman turhauttava tilanne tai täysin ratkaisemattomaltakin tuntuva ongelma voi saada uuden perspektiivin ja muuttua mahdolliseksi selvittää oman ja saman puolison kanssa yhdessä. Ja joskus tarvitaan hetkeksi joku ulkopuolinen pitämään pystyssä ja auttamaan askeleen eteenpäin, kun tuntuu, että itse on suurten tunteiden vallassa ja valmis jo luovuttamaan. Minulla myös faktat auttavat. Kun tiedän, että muillakin riidellään samasta syystä tai tähän avioliiton vaiheeseen kuuluvat usein tämäntyyppiset ristiriidat, niin se jo tekee tilanteen käsiteltävämmäksi ja ehkäisee suurempien ongelmien syntymistä.
Ennaltaehkäisevää työtä on toki kaikki puolisoiden työ parisuhteen eteen. Toinen toisensa huomioiminen, kahdenkeskinen aika, perheen vastuiden jakaminen ja oman osansa tekeminen, yhdessä keskusteleminen ja puolison kuunteleminen. Mutta sen lisäksi rohkeus kohdata itsensä ja puolisonsa sekä hakea tietoa ja vastaanottaa tukea, ovat kullan arvoista ennaltaehkäisevää työtä. Koen, että avioliittoleireillä nuo asiat ovat tiivistyneet todella hienosti, mutta tietoa ja tukea voi saada myös monella muulla tavalla. Ehkä voin olla myös hetken vertaistukena blogin kautta. Tajusin, että se on juuri sitä, mitä haluaisin blogin kautta tehdä. Ennaltaehkäisevää työtä.
2 kommenttia
Olisiko sinulla vinkata jotain hyviä kirjoja avioliiton/parisuhteen tueksi?
Hei! Ihan ensimmäisenä tulee mieleen Marianna Stolbown Rakastamisen taito ja muutenkin Stolbown kirjat. Parempi avioliiton avioliittoleireiltä, joissa olemme käyneet paljon, saa materiaaliksi Paremman avioliiton rakkauspankki -kirjan (kirj. Hanna Ranssi-Matikainen). Jos kristillinen pohjavire ei häiritse, se on kokonaisvaltainen ja hyvä teos. Elina Tanskasen Onnellisesti yhdessä on myös hyvä. Nämä tulivat nyt äkkiseltään mieleen. Blogissa on jonkun verran parisuhdekirjallisuuteen pohjautuvia tekstejä. Niistä löytyy myös hyviä kirjasuosituksia.